Slovenska živila so varna in zdrava, a jih pridelamo odločno premalo
V sredo bomo ljudje po vsem svetu, tako kot vsako leto 16. oktobra, spet obeležili Svetovni dan hrane. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO - The Food and Agriculture Organization). Omenjeni datum je bil izbran, ker je bila na ta dan leta 1945 organizacija ustanovljena. Glavni namen tega dne je opozarjanje, da v svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane. Geslo letošnjega Svetovnega dne hrane je Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote. FAO z njim opozarja na dve ključni težavi na prehranskem področju, na eni strani je debelost, na drugi pa naraščajoča lakota v svetu. Pozivi pod geslom Kaj jemo? so namenjeni pristojnim nacionalnim organom v vseh državah, zasebnim podjetjem, civilni družbi in vsakemu posamezniku. Sistemi samooskrbe in uživanja lokalno pridelane hrane so v tem kontekstu eden od ključnih in najbolj učinkovitih ukrepov. Vemo, da je debelost v Sloveniji že nekaj časa obravnavana kot nacionalni zdravstveni problem, manj pa se zavedamo možnosti, da bi tudi prebivalci naše dežele nekega dne lahko trpeli lakoto. Po stopnji samooskrbe smo na zadnjem mestu v Evropi in če bi se zgodila apokalipsa pri trgovanju s hrano, bi nam trda predla.