• 01 256 25 25
  • 051 608 801
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ravnanje z odpadnimi FFS in odpadno embalažo

RAVNANJE Z ODPADNO EMBALAŽO FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV IN ODPADNIMI FITOFARMACEVTSKIMI SREDSTVI (v nadaljevanju FFS)

Navodila o pravilnem ravnanju z odpadno embalažo fitofarmacevtskih sredstev (v nadaljevanju FFS) in odpadnih FFS so navedena na etiketi in v navodilu za uporabo.
O času in kraju zbiranja povprašajte svojega trgovca, saj tako embalažo odpadnih FFS  kakor tudi odpadna FFS iz kmetijske dejavnosti (ne pa iz gospodinjstva!) lahko prepustite njemu.

 

Odpadna embalaža FFS:
Oddaja odpadne embalaže FFS  je brezplačna. Stroške ravnanja, zbiranja in odstranjevanja nosijo člani GIZa fitofarmacije. V sodelovanju z družbo SLOPAK  organizirajo vsako leto zbiranje in odvoz FFS izpred trgovin s FFS.
Odpadna embalaža fitofarmacevtskih sredstev je nenevaren odpadek- takrat, kadar je popolnoma prazna in pred tem trikrat sprana.
Odpadno embalažo FFS,  pred oddajo trikrat speremo, na njej vidno označimo svoje podatke (ime, priimek naslov).

A: odpadno embalažo iz kmetijske dejavnosti oddamo:

-svojemu trgovcu

ali

-na  mesto zbiranja odpadne embalaže. Lokacije zbirnih mest so objavljene  na spletni strani družbe SLOPAK na naslovu: www.slopak.si/centri. Prav tako so na njihovi spletni strani napisana natančna navodila za zbiranje odpadne embalaže ffs na naslovu: www.slopak.si/fito_sredstva.htm.

 

Najenostavnejši način oddaje odpadne embalaže  FFS je pri trgovcu, ki nam je FFS prodal. Zato je    najbolje že ob nakupu FFS povprašati svojega trgovca o  času zbiranja prazne in očiščene embalaže FFS. Večina trgovin bo odpadno embalažo zbirala po koncu škropilne sezone.

 

Ob oddaji odpadne embalaže v trgovini lahko zaprosite za posebno potrdilo o oddaji. Ta potrdila sicer niso predpisana, vendar jih nekateri kmetje želijo kot dokazilo o pravilnem ravnanju z odpadno embalažo.

 

  1. odpadna embalaža FFS iz gospodinjstva (vrtičkarstva) :

Odpadno embalažo oddamo izvajalcu javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v občini. Upoštevamo navodila izvajalca.

Odpadna fitofarmacevtska sredstva (pretečena FFS in ostanki FFS)

 

Odpadna FFS  iz kmetijske dejavnosti lahko oddate  svojemu trgovcu ali zbiralcu nevarnih odpadkov. O času zbiranja vas  bo trgovec obvestil ob nakupu FFS.Odpadna FFS  prinesite v trgovino v originalni embalaži, ki je tesno zaprta in dodatno zaščitena  s folijo.

 

Odpadna FFS  iz gospodinjstva (vrtičkarstva) oddamo  izvajalcu javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v občini.


© 2024 Fitofarmacija. Vse pravice pridržane.