Sobota, 24 Februar 2018
   
Velikost pisave

Iskanje

Kako uporabljamo fitofarmacevtska sredstva?

Tako malo kot je le mogoče!

Sodobna fitofarmacevtska sredstva se uporabljajo v zelo majhnih količinah – bolj   v g/ha kot v kg/ha. So manj nevarna, bolj specializirana in biorazgradljiva kot kdaj koli poprej. Uporabljamo  jih z veliko skrbnostjo in natančnostjo. Že zaradi njihove visoke cene jih uporabniki uporabljajo v predpisanih odmerkih takrat samo kadar so potrebna.

Svetovanje uporabnikom

Uporabniki fitofarmacevtskih sredstev pridobijo informacije o času uporabe, vrsti pripravka in odmerku iz različnih virov- osebno od specializirane kmetijsko svetovalne službe, iz medijev od državne prognostične službe (spremlja pojav določenih škodljivcev in bolezni in obvešča o primernem času   in vrsti uporabe pripravkov v posameznem območju) , neposredno od proizvajalcev fitofarmacevtskih sredstev na letnih predavanjih, v času pridobivanja in obnove licence za uporabo , od svojih trgovcev, ki morajo imeti prav tako posebno državno licenco za prodajo in seveda tudi iz etikete na pripravku.

Visoko tehnološko kmetovanje

Tudi v sodobnem kmetijstvu temeljijo odločitve na računalniško obdelanih podatkih  kot. npr. z uporabo GPS sistema za  označevanje njiv, ocenjevanje napada krompirjeve plesni z analizo podatkov o vremenskih razmerah in podobno.

Kako_uporabljamo

Te sodobne naprave omogočajo čedalje bolj natančno uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Raziskave v okviru Integriranega varstva rastlin še bolj prispevajo pri natančnosti kmetovanja. Boljše razumevanje soodvisnosti med vrsto tal, vrsto gojenih rastlin, vremenskih razmer in prehrane rastlin omogočajo uporabo fitofarmacevtskih sredstev pravi čas  – kar pomeni v manjših odmerkih.

Uporaba pripravkov: samo čajno žličko?

Kako uporabljamo fitofarmacevtska sredstva? Nekatera uporabljamo kot razkužila za seme, večino pa  raztapljamo v vodi in nato s to raztopino poškropimo rastline. To pa ni tako enostavno, kot zgleda. Nemogoče bi se nam namreč zdelo raztopino žličke sladkorja enakomerno poškropiti po celotni njivi. Vendar se ravno to pričakuje od uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev.

Natančnost je ključ uporabe. Primer: Poškropiti moramo njivo pšenice. Vsebnost aktivne snovi znaša po navedbi na etiketi 50%. Predpisana uporaba je 1 l/ha v 200 l vode. To pomeni, da bo vsak kvadratni meter njive prejel 0,05 g aktivne snovi. Ob predpostavki, da mamo 300 rastlin na kvadratni meter bo vsaka rastlina prejela samo 0,00017 g aktivne snovi.

Povzeto po :
ECPA, European Crop Protection Association